czwartek, 12 grudnia, 2024

Nadziewany pomidor na parze z warzywami

Informacje:Kategoria: Warzywa
Czas przyrządzania: 45 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 10 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK

Składniki:

  • pomidory duże 4
  • łodygi selera naciowego 2
  • kalafior 1/4
  • fasolka zielona 100 g
  • sól i pieprz
  • ew. śmietana i Warzywko „Ziołowe”
Sposób przygotowania potrawy:Pomidory umyć i naciąć wokół ogonka celem wydrążenia środków. Kalafior umyć, podzielić na malutkie różyczki. Fasolkę umyć, pokroić w małe skośne kawałeczki. Seler umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki (ok 3 mm) Kalafior, fasolkę i seler ugotować po kolei na parze. Maja pozostać lekko twardawe.

Rozgrzać piekarnik na temp. 200°C. 4 łyżki śmietany wymieszaną z pół łyżeczki ziołowego warzywka. Nalać po 1 1/2 łyżki do każdego pomidora. Nałożyć ugotowanych warzyw. Reszta śmietany polać na wierzchu. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do gorącego pieca na ok 7 minut. Na sam koniec jeśli mamy funkcje grilla w piekarniku, można na 2 minutki dopalić w temp. 220°C.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl