środa, 28 sierpnia, 2024

Słodkie buraczki gotowane na parze

Dzisiaj nie będzie przepisu na obiad, kolację, czy śniadanie. Tym razem postawiałam na dodatek jakim jest burak a zasadzie są nimi buraczki. Chcę Wam pokazać, że można w sposób niezwykle prosty przygotować sobie takie cudo. U mnie w domu zawsze buraczki występowały jako dodatek do kotleta mielonego i ziemniaków oczywiście. Połączenie wprost genialne, chyba przyznacie! 🙂

Buraki ugotowane na parze w łupinach, potem starte na tarce i przyprawione są na słodko. Nie ufam ludziom, którzy nie dosładzają buraków 😉 Tym razem  smak podkręcił koncentrat pomidorowy i odrobina słodkiej papryki. Żeby całość miała ciekawą konsystencję i co istotne przetrwała w niezniszczonej formie do dnia drugiego, bo przecież nie jednokrotnie trzeba nagotować na dwa dni 😉 zabieliłam wszystko gęstym jogurtem naturalnym. Pyszne!

 

 SŁODKIE BURACZKI GOTOWANE NA PARZE Z KONCENTRATEM

  • Burak ćwikłowy- 3 średnie
  • Cukier trzcinowy- 1 łyżka
  • Sól morska
  • Jogurt naturalny gęsty- 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy Pudliszki-  1 łyżka
  • Słodka papryka- 1/3 łyżeczki
Buraki obmywamy i gotujemy w łupinach. Minimum 1godz. Jeżeli są to buraki starsze musimy pogotować je troszkę dłużej. Po ugotowaniu schładzamy w zimnej wodzie, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, koncentrat, paprykę i sól do smaku. Mieszamy dokładnie i dodajemy jogurt, mieszamy ponownie. Możemy podać w ten sposób jeszcze ciepłe buraczki. Jeżeli wymagają podgrzania, wystarczy na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Mikrofalówka nie jest najlepszym sposobem ze względu na jogurt, który nie jest tłustą śmietaną, przez co z naszych buraczków mogą zostać wiórki 🙂
* Gotując buraki na parze w kubraku, znaczy w łupinie zatrzymujesz w nich ich wszelkie cenne składniki
   odżywcze, które podczas normalnego gotowania w garnku, przedarłyby się do wody, którą później byś
   wylał/a 🙂

Zobacz więcej na parze:

1 KOMENTARZ

Na Parze.pl