Dzisiaj nie będzie przepisu na obiad, kolację, czy śniadanie. Tym razem postawiałam na dodatek jakim jest burak a zasadzie są nimi buraczki. Chcę Wam pokazać, że można w sposób niezwykle prosty przygotować sobie takie cudo. U mnie w domu zawsze buraczki występowały jako dodatek do kotleta mielonego i ziemniaków oczywiście. Połączenie wprost genialne, chyba przyznacie! 🙂
Buraki ugotowane na parze w łupinach, potem starte na tarce i przyprawione są na słodko. Nie ufam ludziom, którzy nie dosładzają buraków 😉 Tym razem smak podkręcił koncentrat pomidorowy i odrobina słodkiej papryki. Żeby całość miała ciekawą konsystencję i co istotne przetrwała w niezniszczonej formie do dnia drugiego, bo przecież nie jednokrotnie trzeba nagotować na dwa dni 😉 zabieliłam wszystko gęstym jogurtem naturalnym. Pyszne!
SŁODKIE BURACZKI GOTOWANE NA PARZE Z KONCENTRATEM
- Burak ćwikłowy- 3 średnie
- Cukier trzcinowy- 1 łyżka
- Sól morska
- Jogurt naturalny gęsty- 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy Pudliszki- 1 łyżka
- Słodka papryka- 1/3 łyżeczki
Uwielbiamy buraczki, bardzo dobrze działają na organizm!!