czwartek, 12 grudnia, 2024

Zupa jajeczna z parowaru

Informacje:Kategoria: Zupy
Czas przyrządzania: 60 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 2
Koszt potrawy: do 50 zł / porcja

Składniki:

  • woda 2 szklanki
  • dashi-no-moto (japoński bulion w proszku) 1 łyżeczka
  • odrobina sosu sojowego
  • jajko 1 szt
  • sól 1/2 łyżeczki
  • mirin 2 łyżeczki
  • filet z piersi kurczaka, pokrojony w kostkę 1 szt
  • duże obrane krewetki albo przegrzebki 4 szt
  • kapelusze shitake, pokrojone na plasterki 2 szt
  • orzechy miłorzębu, obrane 2 szt
  • liście szpinaku, blanszowane 2 szt
Sposób przygotowania potrawy:Wymieszaj w rondlu bulion dashi i wodę. Gotuj przez 15 min. Dodaj sos sojowy, sól i mirin, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Przesącz bulion przez sitko z gazą. Wbij jajko do dużej miski, rozkłóć widelcem i powoli zalej bulionem, żeby nie powstawały pęcherzyki powietrza. Rozłóż mięso i grzyby do dwóch misek, ostrożnie zalej bulionem z jajkiem i przybierz liśćmi szpinaku.

Zagotuj w garnku ok. 5 cm wody, oprzyj na nim sitko wyłożone czystą bawełnianą ściereczką, wstaw miski z zupą, przykryj ścierką i pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut i sprawdź, czy bulion jest ścięty.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl