Czas przyrządzania: 60 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 2
Koszt potrawy: do 50 zł / porcja
Składniki:
- woda 2 szklanki
- dashi-no-moto (japoński bulion w proszku) 1 łyżeczka
- odrobina sosu sojowego
- jajko 1 szt
- sól 1/2 łyżeczki
- mirin 2 łyżeczki
- filet z piersi kurczaka, pokrojony w kostkę 1 szt
- duże obrane krewetki albo przegrzebki 4 szt
- kapelusze shitake, pokrojone na plasterki 2 szt
- orzechy miłorzębu, obrane 2 szt
- liście szpinaku, blanszowane 2 szt
Zagotuj w garnku ok. 5 cm wody, oprzyj na nim sitko wyłożone czystą bawełnianą ściereczką, wstaw miski z zupą, przykryj ścierką i pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut i sprawdź, czy bulion jest ścięty.