Informacje:Kategoria: Zupy
Czas przyrządzania: 30 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 10 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK
Czas przyrządzania: 30 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 10 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK
Składniki:
- dynia 1 kg
- mleko 0,5 szklanki
- masło 1 łyżka
- gałka muszkatołowa 1 szt
- sól, pieprz 1 szczypta
- świeża bułeczka lub bagietka 1 szt
- starty żółty ser do posypania 1 łyżka
Sposób przygotowania potrawy:Dynię najpierw wydrąż – pestki możesz zachować do wysuszenia i zjedzenia. Pokrój na mniejsze kawałki, obierz. Pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Wrzuć do garnka i dolej wody do 3/4 wysokości kostek dyni (część kostek nie będzie początkowo zakryta i ugotuje się na parze). Dodaj mleko, masło i sól i gotuj aż dynia będzie miękka. Dodaj gałkę i pieprz do smaku.
Zmiksuj na gładką masę. Możesz kilka kawałków odłożyć, jeśli lubisz znaleźć w zupie całe kawałki. Podawaj z bułką, której kawałki każdy będzie mógł wrzucać sobie do zupy – jeśli tak lubi, oczywiście 😉 Można też podać starty żółty ser, wtedy zupa ma bardziej konkretny smak i jest sycąca.