Czas przyrządzania: 3 godz
Poziom trudności: ŚREDNI
Ilość porcji: 1
Koszt potrawy: do 50 zł / porcja
Składniki:
- surowy boczek, chudy 800 g
- główka sałaty 1 szt
- mielony ryż 100 g
- Marynata:
- miód płynny 2 łyżki
- sos sojowy 2 łyżki
- wódka 2 łyżki
- przyprawa „5 zapachów” 0.5 łyżeczki
W mieszaninie tej marynować mięso przez 30 min. Sałatę umyć, osączyć i podzielić na pojedyncze listki. Na rozgrzanej silnie patelni zrumienić (bez tłuszczu) mielony ryż. Panierować w nim kawałki boczku. Siatkę do gotowania na parze wyłożyć liśćmi sałaty. Na nich układać panierowane kawałki boczku. Gotować na parze przez ok. 2 h. Podawać na gorąco, razem z liśćmi sałaty, na których boczek się gotował.