Czas przyrządzania: 60 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 2
Koszt potrawy: do 50 zł / porcjaSkładniki:
- cielęcina z kością (najlepsza jest włóknista) 500-700 dkg
- ziemniaki – tyle ile wynosi liczba osób
- marchew duża 1 szt
- curry, czosnek, sól, pieprz ziołowy lub kolorowy
Sposób przygotowania potrawy:Cielęcinę opłukać, nie usuwać włókien ani kości. W razie potrzeby poprzekrawać na mniejsze kawałki. Osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą, dużą ilością curry i pieprzu ziołowego lub świeżo mielonego kolorowego. Włożyć do parowaru na półkę przeznaczoną do mięs lub do garnka z wodą na spodzie, na sito (wtedy należy całość zawinąć w folię aluminiową, tak aby sos z mięsa podczas parowania nie wyciekał. Nad mięsem położyć cebulę w plastrach i całe ziemniaki.
Oprószyć bogato curry i solą, posypać pieprzem. Jeśli korzystamy z parowaru, mięso i warzywa parujemy osobno w przeznaczonych do tego półkach. Ziemniaki w całości, marchewkę w dużych kawałkach, posypane curry i solą. Mięso natarte czosnkiem, curry i pieprzem. Mięso cielęce paruje się do momentu, aż włókna staną się miękkie i ciągnące, warzywa wyciągamy wcześniej, a przy podaniu tylko podgrzewamy.
Dodatkowe uwagi:Gotowanie w parowarze według wskazówek producenta, mięso zalecam parować o 15 minut dłużej w wysokiej temperaturze, aby włókna zmiękły. Jeśli korzystamy z odparzacza lub garnka z sitem i zawijamy całość folią aluminiową, przygotujmy się na 1,5 do 2 g