czwartek, 7 marca, 2024

Klopsiki z indyka gotowane na parze

Składniki na 2 porcje:
500g mielonego mięsa z indyka 430kCal T:3,5g B:96g W:0g
1 jajko 86kCal T:5,4g B:7,4g W:0g
1 ząbek czosnku
1 nieduża cebula
sezam 15/20g 126kCal T:12g B:4,6g W:2g
siemię lniane 15/20g 80kCal T:6,3g B:2,7g W:4,3g
20g kaszki manny 72kCal T:0g B:1,7g W:15g
100g kaszy jęczmiennej 339kCal T:2,2g B:6,9g W:75g
500g groszku cukrowego
sól, pieprz do smaku
Klopsiki z indyka – Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, w dużej misce mieszamy mięso, jajo, kaszkę manną, cebule i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na mały spodeczek wysypujemy nasiona lnu, sezamu z mięsa formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w nasionach lnu i sezamu.
W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę w niej gotujemy kaszę, na pierwszej półce gotujemy pulpeciki, an ostatniej groszek cukrowy. Wszystko gotujemy tyle co kaszę około 15min. Gotowe 🙂

Bilans 2 porcje:
1133kCal T:40g B:119g W:96g

1 Porcja( mała damska):
377kCal T:13,4g B:39,7g W:32g

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl