Czas przyrządzania: 45 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 10 zł / porcjaSkładniki:
- żeberka wieprzowe 4 szt
- smalec 6 dag
- ziemniaki 4 szt
- czosnek 4 ząbki
- tymianek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania potrawy:Oczyszczone kartofle przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Dodatkowe uwagi:Żeberka powinny być mięsiste, zamiast 6 dag smalcu można użyć 4 łyżki dobrego oleju np. sojowego, ziemniaki takiej samej wielkości