środa, 22 stycznia, 2025

Pulpety wołowe na parze

Informacje:Kategoria: Mięso
Czas przyrządzania: 60 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 50 zł / porcja

Składniki:

  • wołowina mielona 350 g
  • białko 1
  • woda 1 łyżka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • sos sojowy jasny 1 łyżka
  • pieprz czarny świeżo zmielony 1 łyżeczka
  • olej sezamowy 2 łyżeczki
  • kolendra świeżo posiekana 1 łyżka
  • dymka świeżo posiekana 1,5 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • skrobia kukurydziana 1 łyżeczka
Sposób przygotowania potrawy:Wymieszaj składniki bardzo dokładnie, aż smaki się połączą. Zmocz ręce w zimnej wodzie, nabierz łyżką mięso i dłońmi uformuj pulpety wielkość piłki do golfa. Z tych proporcji uzyskasz 10-12 pulpetów.

Włóż je do specjalnego naczynia do gotowania na parze. Gotuj przez około 20 minut. Pulpety są gotowe, gdy są już jędrne i sprężyste w dotyku.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl