Czas przyrządzania: 60 min
Poziom trudności: TRUDNY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 30 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAKSkładniki:
- filety z ryby o białym, zwartym mięsie, każdy 100g 4 szt.
- woda 1/3 filiżanki
- wino shaoxing lub sherry 2 łyżki
- imbir (posiekany „na zapałkę”) 2 łyżki
- kapusta pekińska 1 liść
- cukier 1/2 łyżeczki
- sos sojowy (jasny) 2 łyżeczki
- olej sezamowy 1/4 łyżeczki
- dymka (posiekana wzdłuż) 1/4 filiżanki
- olej z fistaszków 1,5 łyżki
- kolendra (listki) 1/4 filiżanki
- biały pieprz 1 szczypta
Sposób przygotowania potrawy:Filety ułożyć w głębokim talerzu, mieszczącym się w koszyczku do gotowania na parze. Polać rybę wodą i chińskim winem do gotowania, posypać połową ilości imbiru. Talerz ustawić w koszyczku, który należy umieścić nad garnkiem lub wokiem z gotującą się wodą. Filety gotować na parze pod przykryciem przez 5-6 minut.
Liść kapusty pekińskiej porwać na cztery części i dołożyć do koszyczka. Gotować kolejne 2-3 minuty. Sprawdzić, czy ryba jest gotowa, nakłuwając mięso czubkiem ostrego noża. Jeśli jest lekko przezroczyste, pogotować kolejną minutę. Wyjąć z koszyczka kapustę, ułożyć na talerzu.
Łopatką przenieść na talerz filety, ułożyć na liściach kapusty. Polać płynem, który zebrał się w talerzu, na którym gotowała się ryba. Posypać cukrem, polać sosem sojowym, wymieszanym z olejem sezamowym, posypać pozostałym imbirem i połową dymki. Na małej patelni rozgrzać olej do średnio wysokiej temperatury, ciepłym olejem polać rybę. Posypać pozostałą dymką, kolendrą i pieprzem, podawać natychmiast.