Czas przyrządzania: 45 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 50 zł / porcjaSkładniki:
- okoń 500 g
- dymka cebuli 3 szt.
- pędy bambusa 50 g
- suszone grzyby (najlepiej MUN) 20 g
- wino ryżowe 2 łyżki
- sos sojowy TaoTao 2 łyżki
- mielony imbir 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
Sposób przygotowania potrawy:
Rybę obrać i wypatroszyć. Na głębokości ości wykonać kilka poprzecznych cięć. Rybę umieścić w koszyczku do gotowania na parze. Cebulę posiekać, imbir zgnieść, grzyby i pędy bambusa umyć i odsączyć oraz pokroić na drobne kawałeczki, następnie wszystko to wymieszać i pokryć tym rybę. Sos sojowy, wino i cukier wymieszać ze sobą, polać rybę. Gotować na parze 15 minut na dużym ogniu.
Sposób przygotowania sosu:
- 1 łyżeczka mielonego imbiru # 1 łyżeczka cukru