Czas przyrządzania: 60 min
Poziom trudności: ŚREDNI
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 50 zł / porcja
Zawartość kalorii: – / porcja
Danie wegetariańskie: TAKSkładniki:
- kolendra 1 pęczek
- liście mięty 12 szt.
- sól 0,5 łyżeczki
- czosnek (zmiażdżony) 2 ząbki
- zielone chilli (bez pestek, posiekane) 2 strąki
- sok z limonki 2 łyżki
- cukier 1 łyżka
- imbir (obrany i posiekany) 1 łyżeczka
- sos rybny 1 łyżeczka
- filet z łososia 4 szt.
- kapusta bok choy
- makaron ryżowy 100 g
- czosnek (posiekany) 1 ząbek
- sos sojowy 2 łyżeczki
- miód płynny 2 łyżeczki
- imbir (obrany i drobno posiekany) 5 cm kłącza
Sposób przygotowania potrawy:Zemleć w malakserze pęczek kolendry, liście mięty, sól, czosnek i chilli. Dodać sok z limonki, cukier, imbir oraz sos rybny i mieszać, aż powstanie dość gładki sos. Przełożyć sos do żaroodpornej miski, obtoczyć w nim filety z łososia i marynować 20 min. Zagotować wodę pod naczyniem do gotowania na parze.
Przełożyć łososia nad wrzątek i gotować na parze przez 6 -8 min. Blanszować kapustę przez 1-2 min w gotującej się osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do miski. W tym samym czasie zmiękczyć makaron ryżowy w osolonej świeżo przegotowanej wodzie, odcedzić, przepłukać zimną wodą i odcedzić jeszcze raz. Zmieszać makaron z kapustą, czosnkiem, sosem sojowym, miodem i imbirem. Nakładać na talerze porcje makaronu z kapustą oraz filety z łososia.