środa, 3 kwietnia, 2024

Karmazyn – co to za ryba i jak ją przyrządzić

Czy znasz piękną, czerwoną rybę o nazwie karmazyn? Czy wiesz jak poprawnie przyrządzić jej mięso? Jeśli nie, to koniecznie czytaj dalej i dowiedz się jakie właściwości posiadają karmazyny oraz jak je poprawnie przyrządzić.

Właściwości karmazyna

Karmazyn (Carassius auratus) to drapieżna ryba występująca w Atlantyku i morzach północnych. Charakteryzuje się unikalnym, intensywnie czerwonym lub pomarańczowym ubarwieniem, które nadaje jej niezwykły wygląd.

Karmazyn jest źródłem cennych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy (m.in. witamina D) oraz minerały (np. potas, fosfor). Ryba wyróżnia się niską zawartością tłuszczu (1,54 g na 100 g produktu) i cholesterolu (52 mg na 100 g produktu). Posiada delikatne i soczyste mięso, które można przyrządzać na rozmaite sposoby.

obiad dobra ryba

Karmazyn wędzony

Wędzenie ryb nadaje im wyjątkowego aromatu i smaku. W sklepach możemy dostać karmazyna wędzonego lub – jeśli tylko dysponujemy wędzarnią – uwędzić go samodzielnie. Jeśli zdecydujemy się na drugą opcję to należy wypatroszyć i opłukać rybę, natrzeć ją solą (w proporcji 18 gram soli na każdy kilogram mięsa), pozostawić na 12 godzin w lodówce, a następnie – po wyjęciu – umieścić ją w wędzarni rozgrzanej do 55°C na ok. 2-4 godziny (zależnie od wielkości ryby).

Karmazyn z grilla

Grillowanie to kolejna doskonała metoda przyrządzania ryb, grillowany karmazyn ma chrupiącą skórkę na zewnątrz oraz soczyste mięso wewnątrz. Zanim umieścimy rybę na grillu, warto ją ponacinać i włożyć do środka gałązki świeżego tymianku. Tak przygotowany karmazyn może być podawany z masełkiem ziołowym.

Karmazyn smażony

Aby przygotować smażonego karmazyna, należy najpierw rozmrozić rybę, a następnie oskrobać i dokładnie umyć. Rybę należy marynować przez godzinę w mieszance oleju, soku z cytryny i pomarańczy, soli i pieprzu. Po wyjęciu z marynaty rybę należy ponownie osuszyć i naciąć od strony brzucha przy kręgosłupie, usuwając ości. Następnie mięso trzeba osuszyć, posypać solą, pieprzem i tymiankiem, oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do czasu aż się zarumieni. Podawać na sałacie z ziemniakami, skropić cytryną przed podaniem.

Karmazyn z piekarnika

Pieczenie karmazyna w piekarniku to najprostszy na przygotowanie smacznego dania. Wystarczy polać rybę odrobiną oliwy z oliwek (można też dodać nieco roztopionego masła), posypać ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, tymianek) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.

Ryba karmazyn to wyjątkowy gatunek, który zasługuje na uwagę w kuchni. Dzięki swoim właściwościom oraz różnorodnym możliwościom przyrządzenia, stanowi smaczną i zdrową alternatywę dla innych ryb. Wypróbuj jedną z powyższych metod i delektuj się smakiem tego wyjątkowego dania!

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl