W moim domu świąteczny śledź to albo ten w oleju z cebulką, ściśle ułożony w słoiku, lub taki w śmietanie z jabłkami, przygotowany w specjalnym glinianym naczyniu. Obydwa zawsze przygotowuje moja mama i cóż, te zrobione przeze mnie, nigdy nie będą smakować tak samo. Dlatego też zdecydowałam się poszukać innych rozwiązań. Comfort food to to nie jest, ale może ktoś z Was się na nie skusi, bo mimo że nie smakują jak te od mamy to uważam, że są wyśmienite.
Pierzynkę do śledzi przygotowujemy w parowarze, niezwykle prosto gdyż to zaledwie trzy składniki. Przyznam, że nie byłam pewna, czy one w ogóle jakkolwiek będą do siebie pasować, a tym bardziej w połączeniu ze śledzikiem. Moje obawy po dobie oczekiwań uległy jednak rozproszeniu a danie zniknęło w mgnieniu oka! Zatem zapewniam Was, że możecie spokojnie zdecydować się na podanie śledzika pod pierzynką z ryżu, zielonej soczewicy i buraka. Będzie pysznie, syto i zdrowo!
ŚWIĄTECZNY ŚLEDZIK POD PIERZYNKĄ Z WARZYW GOTOWANYCH NA PARZE
- Śledź matjas – 2 sztuki, ja użyłam takich w oleju
- Ryż jaśminowy – 1/4 ugotowanej torebki
- Zielona soczewica – 1/2 szklanki
- Burak – 1 średni
- Cebula czerwona – 1 mała
- Olej rzepakowy – 4 łyżki
- Cytryna – 1/2
- Cynamon – 1/4 łyżeczki
- Pietruszka świeża natka – 1/4
Śledzie płuczemy. Ja jestem przeważnie leniuszkiem, tak jak i tym razem, więc zdecydowałam się na zakup matjasów w oleju. Mimo to, również należy je opłukać. Kroimy na paseczki ok.2 cm. Układamy na półmisku. Cebulę kroimy w półksiężyce, zasypujemy nią śledzie.
Wkładamy do lodówki. Zaczynamy od uparowania buraka. Myjemy go, nie obieramy i wstawiamy do parowaru na 1godz. Potem dokładamy resztę składników. Parujemy też ryż. Tym razem nie z pójścia na łatwiznę a dlatego, że nie udało mi się kupić innego, taki w torebce. Torebkę wkładamy do pojemnika do gotowania ryżu w parowarze/pojemnika do żywności, zalewamy wrzątkiem na ok.2cm powyżej poziomu i parujemy ok.16min. Trochę krócej niż przeważnie. Nie może się rozgotować!
W tym samym czasie i taką samą metodą parujemy zieloną soczewicę. Kiedy burak, ryż i soczewica się uparują, wyjmujemy z parowaru, odlewamy nadmiar wody, ryż wysypujemy z woreczka i odstawiamy wszystko do ostygnięcia. Kiedy burak ostygnie, zdejmujemy skórę, powinna odejść sama. Ścieramy go na tarce o średnich oczkach. Łączymy z 1/4 porcją ryżu oraz soczewicą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dodajemy wyciśnięty sok z 1/2 cytryny, mieszamy dokładnie składniki i układamy je na śledziach. Na koniec polewamy delikatnie olejem i odstawiamy z powrotem do lodówki na ok 24godz. Czekamy cierpliwie aż smaki się przegryzą…